Ekonomi

“Enflasyonu düşürme süreci yılın ikinci yarısında başlayacak”

Küresel Menkul Kıymetler Araştırma Dairesi Başkanlığı’nın hazırladığı 2024 Türkiye Strateji Raporu’na göre; Son dönemde yapılan baz fiyat artışları, maaş artışları ve vergi yoluyla yapılan diğer artışlar nedeniyle tüketici enflasyonu Mayıs ayında %80 seviyelerine ulaşacak.

Haziran ayında bu seviyenin korunmasının ardından enflasyonda düşüş süreci başlayacak ve enflasyon yılı yüzde 45,5 seviyesinde tamamlayacak. Raporda, yıl sonuna doğru beklenen faiz indirimlerinin de etkisiyle Türkiye ekonomisinin yılı yüzde 4 büyümeyle kapatacağı öngörülüyor.

Rapora göre, kısa vadede büyümede olası bir yavaşlama ve faizli araçlara yönelme gibi faktörlere rağmen, hem genel piyasa algısını destekleyen katalizörler hem de hisselerin payının artması nedeniyle Borsa İstanbul’a olan ilginin güçlü kalacağı öngörülüyor. dayalı hikayeler.

Raporda; özellikle yılın ilk yarısında; Artan faiz ve istikrarlı TL’den faydalanan şirketler/sektörler (bankacılık, sigorta sektörleri), finansman ihtiyacı daha düşük ve reel büyüme sağlayabilen dirençli segment payları (perakende, telekom) ve ihracata yönelik teşviklerden yararlanan şirketler gibi makul şirketler ve teknoloji yüklü segmentler nispeten daha karlıdır. Olumlu performans gösterebileceği belirtildi.

Ocak ayında 150 baz puanlık faiz artışı beklentisi

GMD Raporu’nda 2024 yılı enflasyon varsayımına da yer verildi. Enflasyonun Mayıs 2024’te yüzde 80 ile zirveye ulaşacağı, ardından Haziran ayında bu seviyesini koruyacağı, ardından hızlı bir şekilde enflasyonla mücadele sürecine gireceği ve 2024’ü yıllık yüzde 45,5 artışla kapatacağı öngörülüyordu. .

Enflasyon patikası doğrultusunda şekillendirilen para politikasında Ocak ayında PPK’da siyasi faizin 150 baz puan artırılarak yüzde 44’e yükseltilmesi öngörülüyordu. Raporda, önümüzdeki dönemde siyasi faiz oranının sabit tutulacağı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: “Ekonomideki iyileşmeye paralel kademeli indirimlerle 2024 yılı sonunda yüzde 40 bandına indirilmesini öngörüyoruz. Ekim sonrası enflasyon

Ayrıca bir hatırlatma olarak, yabancı kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımları tüm varsayımlarda olumlu sapmalara neden olacaktır. Takvime baktığımızda; Yılın ilk değerlendirmesi 12 Ocak’ta Moody’s’le geldi. Kredi notu B3’te korunurken görünüm durağandan olumluya yükseltildi. Moody’s, 19 Temmuz’da 2024’te yeniden değerlendirme yapacak. “Fitch ile 8 Mart ve 6 Eylül’de, S&P ile ise 3 Mayıs ve 6 Aralık’ta devam edecek derecelendirme değerlendirmelerinde Türkiye’nin kredi notunun kademeli olarak yatırım yapılabilir seviyelere yükseltileceğini iddia ediyoruz.” “

Ekim ayından sonra ekonomik aktivite hızlanacak

Raporda, Türkiye ekonomisinin büyümesine ilişkin şu bilgilere yer verildi: “Büyüme tarafında, ekonomi yönetiminin öncelik verdiği şekilde teknolojinin ve stratejik olarak belirlenmiş bazı branşların ön plana çıkacağı bir dönem olacağını öngörüyoruz. Faizlerdeki yükselişle birlikte ilk yarı biraz daha sakin geçebilir; Ancak 2024 yılının ikinci yarısından itibaren hem yurt dışında faiz indirimlerinin hem de Ekim ayında oluşabilecek yurt içi faiz indirimlerinin beklentileriyle ekonomik aktivitenin kademeli olarak hızlanacağını ve büyümede yukarı yönlü bir trendin oluşacağını iddia ediyoruz. Bu doğrultuda 2024 yılı ekonomik büyüme tahminimiz yüzde 4 seviyesinde” dedi.

BIST100’de yüzde 55 getiri beklentisi

GMD Araştırma Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan 2024 Türkiye Strateji Raporu çerçevesinde açıklanan hisse portföyünde; TSKB, ISCTR, KRDMD, BIMAS ve TTKOM yer aldı. BIST100 endeksinin yıl sonu hedefi 11.600 olarak belirtilirken, endeksin 2024 getirisinin ise yüzde 55 civarında olacağı tahmin ediliyor. Raporda, “Makro görünüm ve küresel konjonktür dikkate alındığında, büyüme duyarlılığı daha düşük, faiz artışlarına dirençli olabilecek, yatırım temalı ve cazip çarpanlara sahip hisse senetlerinin ilk etapta öne çıkacağını düşünüyoruz.” Yılın yarısında ise uzun vadeli perspektifte istikrarlı bir portföy oluşturmayı uygun buluyoruz.”

buyukorhanajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu