Sağlık

İlaç mı? Stent mi? Ameliyat?

İLAÇ? STENT? AMELİYAT?

 

Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı bir kalbe ihtiyaç vardır. Ancak dünya genelinde ölüm nedenlerinin yüzde 16’sı koroner arter hastalığıdır. Hastalar mı, ilaç mı, stent mi, ameliyat mı? Sorunun cevabını ararken Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İstek Türközkoroner arter hastalarına en uygun tedavinin, hastalığın derecesi, sorunlu damar sayısı, ek hastalıkların varlığı gibi diğer faktörler de dikkate alınarak kardiyolog ve kalp damar cerrahlarının ortak kararıyla belirlenmesi gerektiğini söylüyor.

Koroner arter hastalığına neden olan başlıca riskler sigara kullanımı, hipertansiyon ve diyabet, beslenme durumu, ailesel yatkınlık ve strestir. Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Güncel tedavi yöntemlerine.” Koroner arter hastalığının temel tedavi yöntemleri; İlaç tedavisi (medikal), girişimsel yöntemlerle damarların açılması (stentleme) ve ameliyat (koroner bypass ameliyatı) olarak özetlemek mümkündür. Özel bir şikayeti olmayan ve kritik damar tıkanıklığı bulunmayan hastaya medikal tedavi uygulanır; Ancak bireyde hipertansiyon, kan lipitleri yüksekliği ve şeker hastalığı varsa vakit geçirilmeden tıbbi tedaviye başlanmalıdır.

“Stent kalp krizi riskini ortadan kaldırmıyor”

Koroner anjiyografi sonrası genel kabul görmüş iki yaklaşım vardır; Aynı damarda çok sayıda ve uzun lezyonlar varsa yani yaygın bir durum söz konusu ise, üç damar tıkalıysa ve kalbin kasılması azalmaya başlamışsa genellikle cerrahi tedavi uygulanır. Bir veya iki damarda kritik darlık varsa ve darlık çok uzun bir damar alanını kapsamıyorsa dar veya tamamen tıkalı alanların balon ve stentlerle açılması tercih edilir. Stent tedavisinin hastaya etkisine değinen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İstek Türköz, “’Bir damar / iki damar / üç damar stentle açıldı’ sözü halk arasında sıklıkla kullanılıyor. Ancak çoklu damar tıkanıklığı durumunda damarların stent sistemi ile açılması, orta ve uzun vadede bu damarların tekrar tıkanmayacağı, hastaların kalp krizi geçirmeyeceği, ani ölüm riskinin ortadan kalkacağı anlamına gelmemektedir. .”

Stent takıldıktan sonra tekrar tıkanma ve daralma meydana gelebilir.

Uzun süreli diyabet ve sıklıkla yaygın ve üç damar hastalığı olan hastalarda balon ve stent tedavisinin uzun vadede yeterli sonuç vermediği belirtiliyor. Teknik olarak damar darlıkları ve tıkanıklıklarının büyük bir kısmı balon ve stent işlemi ile açılabilmekle birlikte zamanla bu damarlarda tekrar darlık ve tıkanıklıklar oluşabilmektedir. Öyle ki, stent teknolojisindeki gelişmelere ve ilaç kaplı stentlerin kullanımına rağmen stentlerde tıkanma ve daralma nedeniyle yeniden müdahale gerektirme oranının yılda yüzde 1-2 olduğu bildiriliyor. Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İstek Türköz, en saygın tıp dergilerinden J Thorac Cardiovasc Surg’da 2023 yılında yayınlanan bir çalışmaya dikkat çekti. Bu iş,   10 yılın sonunda 4992 hastaya stent ameliyatı, 4975 hastaya ise ameliyat uygulandı; Ameliyat edilen hastaların hayatta kalma oranının yüzde 80, stent takılan hastaların ise yüzde 76 olduğu ortaya çıktı. Aradaki fark küçük gibi görünse de tıp dünyasında istatistiksel olarak anlamlıdır.

  Kardiyoloji ve CVS uzmanları birlikte karar vermeli

Koroner arter hastalığının en uygun tedavisi, kardiyolog ve kalp damar cerrahından oluşan ekibin hastayı birlikte değerlendirip tedavi sistemini birlikte belirlemesine dayanır. Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr., hastaların sıklıkla cerrahi tedavi yerine balon, stent gibi girişimsel yöntemlerle tedavi edilmek istediklerini belirtti. Dr. İstek Türköz “En iyi tedavi yöntemi damar hastalığının derecesine ve hastalıklı damar sayısına göre belirlenir. Hasta ve yakınlarını şu sözlerle uyarıyor: “Burada amaç, en uzun sağkalımı sağlayacak, takiplerde kalp krizi riskini en aza indirecek, ister anjiyo ister cerrahi olsun tekrarlayan müdahaleleri azaltacak tedavi olmalıdır.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-korkuteli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu