Haber

Tvhb’nin Görevlendirdiği Veteriner Hekimler Deprem Bölgesindeki Değerli Dostların Yardımına Geldi: “Enkazdan Kurtulan Hayvanlara Acil Müdahale…

HABER: FAHRETTİN ÖZTÜRK – Kamera: SADIK KARAKULOĞLU

Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB), Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerden etkilenen Hatay’da depremzedelerin tedavisi için Deprem Koordinasyon Merkezleri kurdu. Veterinerler enkaz altından kurtarılan canları tedavi ediyor. Beyin sarsıntısı sonrası TVHB’nin görevlendirmesiyle Hatay’da görev yapan Veteriner Hekim Ahmet Sait Topallar, “Enkazdan çıkarılan hayvanlara acil müdahale yapıyoruz. Burada halk elinden geleni yaptı. Tıbbi malzeme ve ilaçlarımız hazır. Yeterli seviyede ama personel eksikliği var. Tesisatta sıkıntı var o yüzden suyumuz da var. Hayır. Ulaşım suyuyla sulama yapabiliriz” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden 11 il etkilendi. Depremlerde çok sayıda insan hayatını kaybetmiş ve/veya yaralanmıştır. Türkiye’nin dört bir yanından çok sayıda depremzedeye yardım yapılmaya devam ediyor. Öte yandan, depremden etkilenen hayvanlar için hayvanları koruma dernekleri ve hayvansever vatandaşlar tarafından deprem bölgesine gıda ve ilaç yardımları gönderildi. Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi, deprem bölgelerinde sahipsiz ve evcil hayvanlar ile büyük ve küçükbaş çiftlik hayvanlarının tedavisi için ‘Depreme Uyum Merkezleri’ kurdu.

Türkiye’nin birçok ilinden deprem bölgesine gönderilen veteriner hekimler, enkazdan kendi imkanlarıyla kurtarılan veya yaralı olarak getirilen hayvanlara acil müdahalede bulunarak çevre illerdeki veteriner kliniklerine sevk ediyor. sağlık durumlarına göre.

Depremden en çok etkilenen illerden biri olan Hatay’da Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde Türk Veteriner Hekimler Birliği tarafından kurulan Deprem Koordinasyon Merkezi’nde görevli veterinerler, ANKA Haber Ajansı’na konuştu.

“ACİL MÜDAHALE HAYVANLARIN KURTARILMASI İÇİN YIKAMALARA TAŞIYORUZ”

Toplam 6 doktorla Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ni koordine ettiklerini belirten Veteriner Hekim Ahmet Sait Topallar, enkazdan kurtarılan hayvanlara acil müdahale yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Türkiye Veteriner Hekimler Birliği Merkez Yönetim Kurulu’nun uyumu ile İstanbul Veteriner Odası’ndan şu anda burada bulunan yaklaşık 6 hekim arkadaşımızla Antakya Hayvan Barınağı’nı koordine ediyoruz. Burada sivil toplum kuruluşları var. Onlarla koordineli çalışıyoruz.Şu anda enkazdan hayvanlar kurtarılıyor.Bu enkazdan çıkarılan çocuklara acil müdahaleler yapıyoruz.

İNSANLARIN HEPSİ BURADA YARDIMCI OLDU: Buraya geldiğimizde yıkık bir binayla karşılaşmak zorunda kaldık. Her şeyden önce, burada çok yardım oldu. İnsanlar burada yardım etmek için ellerinden geleni yaptılar. Türkiye’nin her yerinden tıbbi malzeme gönderdiler. Hatta yabancı bir ülkeden gelen kutular bile vardı sanırım. Bunları da açtık, hepsini kategorize ettik. Öncelikle kliniği incelenebilir hale getirdik. Akabinde acil müdahale ile yapılacak bir operasyon varsa yapılmasını mümkün hale getirdik. Bunun uyumu şimdilik çok güzel bir formda oluştu.

PERSONELİMİZ VAR: Burada tüm tıbbi malzeme ve ilaçlarımız yeterli seviyede. Şu anda çok güzel bir durumda. Ayrıca burada tek ihtiyacımız olan işçi sıkıntısı. Biz bu işçi açığını kapatmaya çalışıyoruz. Belediye ekipleri var, hala görev başındalar. Kimi acı içinde, kimi gelip gidiyor ailelerine yardım ediyor. Onlardan çok destek alıyoruz. Burada özellikle çocuklarla ilgilenip, onların mama ve su ihtiyaçlarını sağlıyorlar.

SU TESİSATINDAKİ ZORLUKTAN DOLAYI SUYUMUZ YOK: Yaklaşık 4-5 gündür elektriğimiz var ama tesisat zor olduğu için hala suyumuz yok. Taşıma suyu ile sulama yapabiliriz. Bu noktada sadece işçilere ihtiyacımız olacak. Ondan sonra vardiyayı diğer doktor grubuna devredeceğiz. Geldikten sonra muhtemelen bu sorunları çözmüş olacaklarını iddia ediyoruz.

BARINAKLARA GÖNDERİLMEK DEĞİL, SAHİP OLMAK İLK TERCİHİMİZ: Halkın bize sorduğu sorulardan biri de ‘Neden hayvanları taşıyorsunuz?’ onlar sorar. Antakya’nın en büyük sığınağı burasıdır. Bu barınağın kapasitesi 350 civarında. 350’den başka koyacak yer yok ve işçi olmadığı için bakacak ortam da olmayacağı için çevre illere göndermek zorunda kalıyoruz. ki bu çocuklar daha iyi bakım koşullarıyla tanışabilsinler. Üstelik bizim ilk tercihimiz barınak değil sahiplenilmesi olduğu için burada biraz daha inisiyatifi merkez konseyi olarak alıyoruz.”

“TVHB’NİN VARLIĞINDAN 800’DEN FAZLA HAYVANA ANINDA MÜDAHALE”

Veteriner Hekim Zülal Yalçınkaya, depremzedelerin kendilerine nasıl ulaştığını ve bundan sonraki süreçleri anlattı. Yalçınkaya şunları söyledi:

“Hayvanlar bize nasıl ulaşıyor? Çoğu zaman sivil toplum kuruluşları ya da vatandaşı kendisi getiriyor. Burada biz müdahale ediyoruz. Mikroçiplerini okutuyoruz. Sahipliyse ve genel fiziki durumu iyiyse sahiplerine ulaştırıyoruz. Yaklaşık 150- 200 tanesi biz gözetimimiz altındayken 3 gün boyunca getirildi.Toplamda veteriner hekimler burada.Tabibler Birliği’nin varlığından bu yana 800’ün üzerinde hayvana acil tedavi uygulandı.

KAPLUMBAĞALARIMIZ VE BALIKLARIMIZ VAR: Kaplumbağalarımız da var, enkazdaki akvaryumdan kurtarılan balıklarımız da var, güvercinler geliyor, kuşlar geliyor bir şekilde sahiplerine ulaştırmaya çalışıyoruz. Sahipleri hayatta değillerse veya sahiplendirilmek istiyorlarsa onları da sağlamaya çalışıyoruz. Bu konuda hayvansever ve istekli dostlarımızla birlikte çalışıyoruz. Her zaman kendi imkanlarımızla ve odamızın takviyesiyle durumu aşmaya çalışıyoruz.

TEDAVİLERİNİ ELİMİZDEN GELDİĞİ GİBİ SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ: Bize getirilen hayvan acil veya ağır bakıma muhtaçsa klinikte tutuyoruz. Özel kliniklere, çevremizdeki arkadaşlarımıza mümkün olan en kısa sürede, nakil için uygun olur olmaz transfer ediyoruz. Bunun dışında cinsiyetlerine ve boylarına göre ayırıyoruz. Bebekleri başka yerde, hasta hayvanları başka yerde besleriz. Elimizden geldiğince tedavi sağlamaya çalışıyoruz. Ancak buradaki öncelikli amacımız hasta hayvanları burada tutup tedavi etmek değil, hasta hayvanlara ilk müdahalelerini yapıp çevre illere ulaştırmaktır.

İMKÂNI OLANLAR AİLE AİLESİNİ DAHİL ETMEK ZORUNDADIR: Buradaki sahipsiz sokak çocuklarının, şehrin durumu, mülkiyetleri açısından durumu, bu çocukları ailelerine alma imkanı bulan vatandaşların durumu bizim için çok değerli. Bu konuda duyarlı olmanızı ve öncelikle bu çocukları tercih etmenizi rica ediyoruz.”

“BATANDAN VEYA DIŞARIDAN HAYVANLARI KURTARARAK BİZE GETİRİYORLAR”

Veteriner Hekim Fatih Usta, “Veteriner hekimler tüm illerde Veteriner Hekimler Birliği ile uyum içinde çalışıyor. Bölgemizde ister STK’lar ister belediye ekipleri, gruplar ilgili bölgelere ulaşarak hayvanları enkazdan veya dışarıdan kurtarıp bize getiriyorlar. müdahale gerekiyorsa biz yapıyoruz.Çevrede yaşayanlar hasta hayvanlarını bize getiriyorlar.Onların tedavisini de burada sağlıyoruz.Mama,yem ihtiyaçları varsa elimizden geldiğince karşılamaya çalışıyoruz.

“Kutuplaşmaları bırakalım. ZATEN DEVLETTEN YETERLİ DESTEĞİ ALAMAZKEN”

Dernek ile sivil toplum kuruluşları arasındaki çekişmeye dikkat çeken Veteriner Hekim Metin Boz, “Depremin olduğu ilk günden beri deprem bölgesindeyim. Bu dernek ve STK’ların çatışmalarını bir kenara bırakalım. Hepimiz hizmet ediyoruz. aynı şey.Yani ortak bir şeye hizmet ediyoruz.Kutuplaşmaları bir.Bırakalım. Birlikte çalışmaya ve organize olmaya çalışalım. Örgütlenmezsek bu enkazdan çıkamayız. Devletten yeterince destek alamıyoruz zaten. Gönüllüler birbirine düşerse bu enkazı kesinlikle kaldıramayız. Bu konuda daha duyarlı olmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.

BARINAKTAKİ ÇALIŞANIN BARINMAYA İHTİYACI VAR

Veteriner Hekim Ahmet Sait Topallar, barınakta çalışan işçinin de barınma sorunu olduğunu ve kendilerine kap temin edilmesi gerektiğini söyledi. Topallar, “Antakya hayvan barınağının tek ihtiyacının personel olduğunu söylemiştik. Personelin yanı sıra barınağa da ihtiyaçları var. Personelimizin bir odada üç dört kişi kalması gerektiğine bizzat şahit oldum. Şu anda daha ağır şartlarda onlar için en azından bir konteyner ikmali yapabilirsek çok mutlu oluruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu